Prihlásiť sa Odoslať Novinky :: FAQ :: Rozšírené vyhľadávanie :: Napísali o nás :: Ankety
Main Menu
· Home
· 
· FAQ
· 
· Diskusia
· 











Main Menu
· Domov

Moduly
· AvantGo
· Downloads
· FAQ
· News
· Recommend Us
· Reviews
· Search
· Sections
· Stats
· Topics
· Top List
· Web Links
· Forum

Jazyk
Výber jazykovej mutácie:



The time now is 16.05.2024 - 23:50


Kde zemnit prepatove ocrany v bytovke

Post new topic Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
 
Author Message
someboy1
Post subject: Kde zemnit prepatove ocrany v bytovke  PostPosted: 27.02.2012 - 19:53 #96981
Basic


Joined: Okt 11, 2011
Posts: 17

Kde by sa mali zemnit prepatové ochrany?? Napr na tommto nákrese [url]http://www.dipol.sk/prepatova_ochrana_l ... _J2820.htm[/url] sa to odporúča uzemniť o skrinku PC - cize ochranny nulový vodič. Ale ako to uzemnit napr v stupačke v bytovke ak chceme chrániť nase zariadenia?? Mozem to uzemnit o plechovu stupacku??
Bavime sa o 4 vodicovej sustave s jednym ochranym aj pracovnym vodicom.
Aké káble použivat tienene/netienene?? Koncovky tietene/netiene prip na jeden strane tienene na druhej netienene??
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
pixall
Post subject: Kde zemnit prepatove ocrany v bytovke  PostPosted: 27.02.2012 - 21:10 #96983
Majster


Joined: Okt 21, 2003
Posts: 4247

zemnit treba na hlavny uzemnovaci bod alebo na uzemnovaciu sustavu, tak aby si mal zarucene ze ti ten bod do ktoreho to uzemnis, dokaze odviest prepatie do zeme s nizkym odporom a zaroven ze je tam dostatocny prierez vodica na to aby to nevypalilo tu uzemnovaciu sustavu. ja si v spornych pripadoch volam projektanta a/alebo revizaka aby to odborne pozreli. a potom za to nesiem nasledky, ked mi nakazu uzemnenie ktore vyjde 500-1000 euro Wink lebo uz boli aj pripady ked pozreli, posudili, pomerali, a ukazali ze kde si mame vykopat v zemi nove uzemnenie a kadial natiahnut zltozeleny kabel 35 alebo 50mm2, lebo to stare uzemnenie je naprd...

zemnenie nie je sranda, ze to "dakde" pripojim a budem dufat ze to bude OK. uvedomme si ze blesk su stotisice az miliony voltov a hromada amperov, a toto musi niekadial spolahlivo odist do zeme. a tu cestu tomu musime vytvorit my, inak si ju to bude robit samo tadial ddial sa nam to nemusi pacit. jeden chudak na czfree uzemnil antenny stoziar o zltozeleny vodic v zasuvke na hornom poschodi, a po blesku to v baraku (nejaka vidiecka bytovka tusim 6 ci 8 bytov) vytrhalo zo stien kable a odparilo ich, ostali z toho diery v stenach a male gulicky roztopeneho kovu po zemi...

blesk by sa mal snazit ist do zeme cestou najmensieho odporu, to znamena ze zltozeleny vodic ma byt vyrazne kratsi a vyrazne hrubsi ako vsetko ostatne, aby sa blesk vybral prave tamadial.
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
janik5G
Post subject: RE: Kde zemnit prepatove ocrany v bytovke  PostPosted: 27.02.2012 - 21:31 #96985
Basic


Joined: Jan 06, 2012
Posts: 54

On nechce uzemnovat stoziar ale chranit zariadenia apon ja som to tak pochopil co je dost rozdiel.
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
pixall
Post subject: RE: Kde zemnit prepatove ocrany v bytovke  PostPosted: 27.02.2012 - 22:24 #96994
Majster


Joined: Okt 21, 2003
Posts: 4247

aky je v tom rozdiel? ked niekde praskne blesk, ci uz priamo do toho stoziara alebo niekde naokolo, tak sa na kovove veci, vodice, atd, priamo prenesie alebo naindukuje energia z toho blesku. a tu je treba odviest do zeme uzemnovacimi vodicmi - pravda ak nechceme, aby si spravila sama cestu ostatnymi moznymi cestami (po napajacich vodicoch, datovych, komine, odkvape, elektroinstalacii, atd). ked na budove bude neuzemneny stoziar a praskne do neho blesk a bude na nom antena pigtail zariadenie a ethernet, je dost pravdepodobne ze (velmi) velka cast tej energie pojde do zeme prave cez ethernet kabel, lebo jej to bude lepsie, ako ist po drevenych hranoloch z ktorych je strecha postavena, alebo po murovanom komine na ktorom je stoziar namontovany. ak tam bude prepatovka, nic to nemeni na tom, ze ta energia bude musiet niekadial do zeme odist, a pre blesk ked uz zoskocil niekolko kilometrov z oblohy na zem, nebude taky problem preskocit cez tu prepatovku par centimetrov na jej opacnu stranu (ak zaroven nebude mat lepsiu cestu aby nemusel skakat vobec).

pri ochrane elektrickej siete (resp spotrebicov) pred prepatim (ktore moze vzniknut tak ze sa energia z blesku naindukuje do energetickych rozvodov) sa pouzivaju ochrany rady A, B, C, D, pricom A je najvyssia uroven ochrany na najvacsie prepatia, Dcko je potom najnizsia ktora sa pouziva spravidla uz len tak doma v predlzovacke alebo UPSke na vyfiltrovanie poslednych zbytkov. tieto sa nezvyknu davat ani na jedno miesto, aby ich to neprerazilo. B+C sa dava do hlavneho rozvadzaca alebo este pred privodom do objektu (domu), Dcko sa dava az ku spotrebicu. ak do trasy nedas A, B, C, a das len nakoniec jedno D-cko, tak na male nenapadne prepatia to postaci, a pri vacsom ti suverejne zhori aj prepatovka aj to co je za nou. pretoze chybaju tie vyssie levely, ktore mali zadrzat tie vyssie spicky.

podobne prepatovka na stoziari, ci uz na ethernete alebo na koaxe, je na to, aby odviedla nejake drobne prepatia, aby ti to neodbabralo RF vstup/vystup zariadenia (kde sa robi s milivoltami a nie megavoltami). ak nebude poriadne uzemneny samotny stoziar, tak blesk roztrieska taku prepatovku a aj vsetko naokolo. nie je to ziadna veda, chce to len trochu predstavivosti... male prepatie, mala sila, velke prepatie, velka sila. ked cez cestu natiahnem spagat, budem ho drzat v ruke, a budem nim chciet niekoho potknut, moze sa mi to podarit, lebo moj spagat a moja sila je vacsia ako sila toho kto do toho zakopne. ked pojde bicykel, este aj ten mozem zastavit alebo zhodit, i ked uz to bude tazsie. a ked pojde plne nalozena tatrovka, tak mi bud ten spagat odtrhne, alebo ma stiahne so sebou a rozbijem si papulu. a pri blesku je to podobne, nemozem si dat niekde malu prepatovku s nejakym drotikom priviazanym kdesi a dufat ze cez to prejde milion voltov a ze toto tomu pomoze a ze sa tomu nic nestane. milion voltov je kua milion voltov. takze preto si na to volam revizaka alebo projektanta, ktory musi na mieste posudit a premerat ako je na tom zemniaca sustava objektu a ci jej tam mozem nieco privesit. lebo ak prizemnim nieco zo strechy na uzemnovaciu sustavu bytovky (napriklad na JOPku), a zemniaca sustava bytovky je zanedbana a ma proti zemi velky odpor, tak mozem svojim konanim vtiahnut blesk do budovy, ktory tam vzapati zlikviduje elektroinstalaciu a na zaver to tam podpali. a ze poziarnici aj technicka inspekcia vedia z vyhoreneho baraku zistit kde-co, tak by som sa do toho ako amater radsej vobec nemontoval a nechal si poradit od tych co na to maju gulate razitko alebo aspon 30rokov praxe. je fakt ze odkedy sme prestali s uzemnenim imprvizovat ako prislo a zacali sme sa pytat odbornikov a zacali sme chapat veci, tak uz nam blesky nerobia take prekvapenia ako volakedy. ale nic taketo sa neda posudit od stola, treba to vidiet apodusit na mieste, v tom kontexte ako to je. aka je tam ochrana pred bleskom, kde mam zariadenie, kde mam sotziar, co mozem s ohladom na to ocakavat, kade asi pojde hlavny blesk, kam mozem odviest ja prepaie (aby som si nedovliekol blesk cez zemniacu sustavu do zariadenia)...

mozno by ste neverili, ale aj taka vec zavazi, ze ci do racku vojdu kable z jednej strany (zhora alebo zdola) alebo vchadzaju aj vychadzaj z viacerych stran. ak vychadzjau z viacerych, je ovela vacsia sanca, ze to prepatie preleti aj rackom po tych kabloch a ze tam kde-co vykuri. hovadina? realita. vygooglite si SEP, Single Entry Point. napriklad tu.
http://webcache.googleusercontent.com/s ... =firefox-a
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
Display posts from previous:     
All times are GMT
Post new topic Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
 
Jump to:  

Powered by PNphpBB2 © 2003-2005 The PNphpBB Group
Credits

(C) SKFree 2002-2010: Powered by POSTNUKE. Môžete prebera? naše správy vo formáte XML(RSS)