Prihlásiť sa Odoslať Novinky :: FAQ :: Rozšírené vyhľadávanie :: Napísali o nás :: Ankety
Main Menu
· Home
· 
· FAQ
· 
· Diskusia
· 











Main Menu
· Domov

Moduly
· AvantGo
· Downloads
· FAQ
· News
· Recommend Us
· Reviews
· Search
· Sections
· Stats
· Topics
· Top List
· Web Links
· Forum

Jazyk
Výber jazykovej mutácie:



The time now is 22.02.2024 - 04:23


Zmena DNS

Post new topic Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
 
Author Message
Petro
Post subject: Zmena DNS  PostPosted: 25.10.2010 - 18:19 #85785
Basic


Joined: Aug 07, 2006
Posts: 109

Zdravim vsetkych
Nepatrim sice k aktivnym prispievatelom ale aktivne citam a pytam sa ked mam problem.
No problem. Dneska sa mi stalo, ze mi volalo niekolko klientov , ze im nejde net a problem bol ze ked mali nastavene staticke dns mali ho prepisane - teda zmenene jedno cislo napr. 192.168.1.5 na 193.168.1.5 a pod.
dokonca klient to mal zmenene aj v tp-linku, ktory mal ako domace wifi ale meno a heslo mam admin
Cim sa toto stalo? Je to virus alebo mi niekto chce zle?
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
ewew
Post subject: RE: Zmena DNS  PostPosted: 25.10.2010 - 19:20 #85787
Basic


Joined: Sep 02, 2009
Posts: 433

K prvej časti - Môj názor na zmenu IP adries DNS mohol zapríčiniť nechtiac užívateľ, alebo vírus. Tvoj popis je stručný, ťažko z neho dostať niektoré detaily. Riešenie používať pre klientov výhradne DHCP, to znamená nechať automatický prideľovanie IP adries.

K druhe časti - Keďže neviem či máš šifrovanú komunikáciu v tom TPlinku, tak neviem posúdiť či ti niekto odsnifoval heslo keď si sa k nemu pripájal cez WIFI.

Jednoducho to treba mať všetko ošetrené. Hlavne všetko šifrovať a podobne. Taktiež by nebolo od veci používať webrozhranie cez VPN.
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
Petro
Post subject: RE: Zmena DNS  PostPosted: 25.10.2010 - 19:43 #85789
Basic


Joined: Aug 07, 2006
Posts: 109

ewew wrote: ›K prvej časti - Môj názor na zmenu IP adries DNS mohol zapríčiniť nechtiac užívateľ, alebo vírus. Tvoj popis je stručný, ťažko z neho dostať niektoré detaily. Riešenie používať pre klientov výhradne DHCP, to znamená nechať automatický prideľovanie IP adries.

K druhe časti - Keďže neviem či máš šifrovanú komunikáciu v tom TPlinku, tak neviem posúdiť či ti niekto odsnifoval heslo keď si sa k nemu pripájal cez WIFI.

Jednoducho to treba mať všetko ošetrené. Hlavne všetko šifrovať a podobne. Taktiež by nebolo od veci používať webrozhranie cez VPN.


Klient si mohol zmenit ip ale 8 klientov za hodinu asi nie.
TP link je len ako domaci router s wifi cize co si klient kupi to ma.
ale ako to moze v tom routry zmenit?
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
ewew
Post subject: RE: Zmena DNS  PostPosted: 25.10.2010 - 20:28 #85794
Basic


Joined: Sep 02, 2009
Posts: 433

Petro wrote: ›
ewew wrote: ›K prvej časti - Môj názor na zmenu IP adries DNS mohol zapríčiniť nechtiac užívateľ, alebo vírus. Tvoj popis je stručný, ťažko z neho dostať niektoré detaily. Riešenie používať pre klientov výhradne DHCP, to znamená nechať automatický prideľovanie IP adries.

K druhe časti - Keďže neviem či máš šifrovanú komunikáciu v tom TPlinku, tak neviem posúdiť či ti niekto odsnifoval heslo keď si sa k nemu pripájal cez WIFI.

Jednoducho to treba mať všetko ošetrené. Hlavne všetko šifrovať a podobne. Taktiež by nebolo od veci používať webrozhranie cez VPN.


Klient si mohol zmenit ip ale 8 klientov za hodinu asi nie.
TP link je len ako domaci router s wifi cize co si klient kupi to ma.
ale ako to moze v tom routry zmenit?


Napríklad máš na sieti DNS s IP 192.168.1.5. TP-link má nastavené aby posielal požiadavky na tvoj DNS. Klient potom musí mať DNS čo v routri.

Máš klientov ktorých sa táto udalosť týkala v rovnakej oblasti alebo sú to náhodný a vzdialení klienti ?
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
m-tec
Post subject: Zmena DNS  PostPosted: 25.10.2010 - 20:38 #85798
Ucen


Joined: Máj 31, 2006
Posts: 965
Location: Šahy
Petro wrote: ›Zdravim vsetkych
Nepatrim sice k aktivnym prispievatelom ale aktivne citam a pytam sa ked mam problem.
No problem. Dneska sa mi stalo, ze mi volalo niekolko klientov , ze im nejde net a problem bol ze ked mali nastavene staticke dns mali ho prepisane - teda zmenene jedno cislo napr. 192.168.1.5 na 193.168.1.5 a pod.
dokonca klient to mal zmenene aj v tp-linku, ktory mal ako domace wifi ale meno a heslo mam admin
Cim sa toto stalo? Je to virus alebo mi niekto chce zle?

mas ich na kabli na jednom switchi a jednom subnete? ak ano, niekto mohol pustit nejaky DHCP server do siete. Stava sa nam to bezne ked nejaky somar pichne ethernet od nas namiesto WAN portu do LAN v jednej bytovke.
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
m-tec
Post subject: RE: Zmena DNS  PostPosted: 25.10.2010 - 20:40 #85799
Ucen


Joined: Máj 31, 2006
Posts: 965
Location: Šahy
na druhej strane nevylucujem ani virus, nakolko v dnesnom blackliste portscanerov mam IP co zacinaju na 193.XXX.XXX.XXX.
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
Petro
Post subject: RE: Zmena DNS  PostPosted: 25.10.2010 - 21:14 #85801
Basic


Joined: Aug 07, 2006
Posts: 109

Vsetko je to uplne rozdielne
niektory su po kably niektory cez 2,4 a niektory cez 5G. lokality rozne od seba vzdialene aj cca 30km v uplne inej vetve
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
Thomas
Post subject: RE: Zmena DNS  PostPosted: 25.10.2010 - 21:57 #85803
Majster


Joined: Okt 31, 2006
Posts: 2062
Location: TT
sprav si na hlavnej brane dst nat pre nezname dns servery na svoj a maš po probleme aj ked klient nastavi chujovinu ...
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
Aman
Post subject: RE: Zmena DNS  PostPosted: 25.10.2010 - 22:16 #85809
Majster


Joined: Nov 10, 2005
Posts: 2014

Thomas wrote: ›sprav si na hlavnej brane dst nat pre nezname dns servery na svoj a maš po probleme aj ked klient nastavi chujovinu ...


zakladna vec... jaaaj kolko mi to usetrilo uz roboty. ani spominat nechcem na casy, ked som to nemal Rolling Eyes
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
Petro
Post subject: RE: Zmena DNS  PostPosted: 25.10.2010 - 23:09 #85810
Basic


Joined: Aug 07, 2006
Posts: 109

dik vsetkym za info a radu skusim
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
Display posts from previous:     
All times are GMT
Post new topic Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
 
Jump to:  

Powered by PNphpBB2 © 2003-2005 The PNphpBB Group
Credits

(C) SKFree 2002-2010: Powered by POSTNUKE. Môžete prebera? naše správy vo formáte XML(RSS)