Prihlásiť sa Odoslať Novinky :: FAQ :: Rozšírené vyhľadávanie :: Napísali o nás :: Ankety
Main Menu
· Home
· 
· FAQ
· 
· Diskusia
· 











Main Menu
· Domov

Moduly
· AvantGo
· Downloads
· FAQ
· News
· Recommend Us
· Reviews
· Search
· Sections
· Stats
· Topics
· Top List
· Web Links
· Forum

Jazyk
Výber jazykovej mutácie:



The time now is 28.02.2020 - 19:04


AirOS 5.5 final je von....

Post new topic Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
Page 1 of 4 1234 >
Author Message
rado3105
Post subject: AirOS 5.5 final je von....  PostPosted: 12.04.2012 - 13:02 #98079
Majster


Joined: Júl 11, 2008
Posts: 2311

takze kto chce nech upgraduje...
http://www.3dbwireless.com/boyd/?p=744
http://dl.ubnt.com/firmwares/XN-fw/v5.5/changelog.txt
http://www.ubnt.com/download


zmien viac ako dost....
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
JOFO
Post subject: RE: AirOS 5.5 final je von....  PostPosted: 12.04.2012 - 14:08 #98083
Majster


Joined: Jan 08, 2006
Posts: 2546

ako pre koho Smile
ja ju testujem uz od prvej beta verzie, takze pre mna takmer nic nove nepribudlo Smile
zatial to vizera na celkom vydareny fw.. hlavne VLANy ma potesili
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
rado3105
Post subject: RE: AirOS 5.5 final je von....  PostPosted: 12.04.2012 - 14:17 #98085
Majster


Joined: Júl 11, 2008
Posts: 2311

ja budem hromadne upgradovat az ked vyjde novy aircontrol, 5.5 mam zatial len tam kde to bolo nevyhnutne(ap so starymi klientmi...)

aky ma vyznam to vlan, nejaky realny priklad? nepouzivam a neviem si to ani moc predstavit...
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
Dikobraz
Post subject: RE: AirOS 5.5 final je von....  PostPosted: 12.04.2012 - 15:17 #98087
Guru


Joined: Okt 30, 2003
Posts: 1130
Location: Velke Kapusany
rado3105 wrote: ›ja budem hromadne upgradovat az ked vyjde novy aircontrol, 5.5 mam zatial len tam kde to bolo nevyhnutne(ap so starymi klientmi...)

aky ma vyznam to vlan, nejaky realny priklad? nepouzivam a neviem si to ani moc predstavit...


Napr ja mam cez nanobridge natovanu domacu siet a cez VLAN si posielam IPTV a VOIP. Ono by to slo ajza NATkom ale s IPTV by bolo viac problemov.
 
 View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
JOFO
Post subject: RE: AirOS 5.5 final je von....  PostPosted: 12.04.2012 - 15:24 #98088
Majster


Joined: Jan 08, 2006
Posts: 2546

uvediem priklad z praxe.. pouzivam viacere VLANy:
- Management VLAN --> radia konfigurujem na samostanej VLANe
- Zakaznicka VLAN --> data od zakaznikov
- HotSpot VLAN --> vsetky data z HotSpotov su na jednej VLANe
- IPTV VLAN
- VoIP VLAN a ine...

Napr na sieti mi bezi jeden centralny HotSpot (s CaptivePortalom). Cely hotspot mam na samostatnej VLANe. Kazdy jeden moj hotspot ide cez tuto VLANu t.j. vsetky hostspoty su na jednom subnete. Prakticky to ma vyznam, ze zakaznik sa moze pripojit na hociktory moj hotspot (v ktorejkolvek lokalite kde mam pokrytie) a vzdy dostane svoju IPcku resp funguje cez svoj login hocikde, nezavisle od toho, aku topologiu mam medzi nim a hotspotom. Vyhodou je ze nemusis na hotspot pouzivat dalsie radio ale ide to z toho isteho radia ako normalny uzivatelia. Dalsou vyhodou je, ze vsetky hotspoty mam manazovane z jedneho miesta.
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
pixall
Post subject: RE: AirOS 5.5 final je von....  PostPosted: 12.04.2012 - 16:01 #98089
Majster


Joined: Okt 21, 2003
Posts: 4229

super JOFO, ty budes moj hovorca. pises to co by som napisal ja, ale tym ze to pises ty, mi setris cas Smile
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
marsl
Post subject: RE: AirOS 5.5 final je von....  PostPosted: 12.04.2012 - 16:15 #98090
Basic


Joined: Dec 08, 2006
Posts: 401

JOFO wrote: ›uvediem priklad z praxe.. pouzivam viacere VLANy:
- Management VLAN --> radia konfigurujem na samostanej VLANe
- Zakaznicka VLAN --> data od zakaznikov
- HotSpot VLAN --> vsetky data z HotSpotov su na jednej VLANe
- IPTV VLAN
- VoIP VLAN a ine...

Napr na sieti mi bezi jeden centralny HotSpot (s CaptivePortalom). Cely hotspot mam na samostatnej VLANe. Kazdy jeden moj hotspot ide cez tuto VLANu t.j. vsetky hostspoty su na jednom subnete. Prakticky to ma vyznam, ze zakaznik sa moze pripojit na hociktory moj hotspot (v ktorejkolvek lokalite kde mam pokrytie) a vzdy dostane svoju IPcku resp funguje cez svoj login hocikde, nezavisle od toho, aku topologiu mam medzi nim a hotspotom. Vyhodou je ze nemusis na hotspot pouzivat dalsie radio ale ide to z toho isteho radia ako normalny uzivatelia. Dalsou vyhodou je, ze vsetky hotspoty mam manazovane z jedneho miesta.


Budem teraz asi za hlupeho, ale ak som spravne pochopil vlany tak vyhody to ma velke, ale ak ich chcem pouzivat na wifi tak musim mat celu siet bridgovanu nie? Cez routing vlany nefunguju ze?
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
JOFO
Post subject: RE: AirOS 5.5 final je von....  PostPosted: 12.04.2012 - 16:45 #98091
Majster


Joined: Jan 08, 2006
Posts: 2546

no vidis pixall Smile

marsl: je jedno aku topolugiu siete mas... VLANy si mozes nabridzovat aj cez routovanu siet ci NATko... takze celu siet mozes mat rozdelenu do subnetov, ktore na jednoitlivich trasach routujes a popri tom si mozes na celej sieti alebo len na casti spravit jednu alebo viac virtualnych sieti (VLAN)
ja som tomu tiez moc nerozumel ked som o tom prvykrat pocul, ale stacil jeden prakticky priklad a hned som pochopil vyhody VLANiek
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
pedro4444
Post subject: RE: AirOS 5.5 final je von....  PostPosted: 12.04.2012 - 16:48 #98092
Ucen


Joined: Júl 15, 2011
Posts: 762

jofo mas to veru zaujimavo spravene..
budme musiet to Vlan troska aj ja nastudovat a nieco s tym poriesit..Smile
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
marsl
Post subject: RE: AirOS 5.5 final je von....  PostPosted: 12.04.2012 - 16:58 #98093
Basic


Joined: Dec 08, 2006
Posts: 401

JOFO wrote: ›no vidis pixall Smile

marsl: je jedno aku topolugiu siete mas... VLANy si mozes nabridzovat aj cez routovanu siet ci NATko... takze celu siet mozes mat rozdelenu do subnetov, ktore na jednoitlivich trasach routujes a popri tom si mozes na celej sieti alebo len na casti spravit jednu alebo viac virtualnych sieti (VLAN)
ja som tomu tiez moc nerozumel ked som o tom prvykrat pocul, ale stacil jeden prakticky priklad a hned som pochopil vyhody VLANiek


Vyhodu som uz pochopil davnejsie. Len dostat ju do praxe... Smile
Mohol by som ta poprosit o jeden kokretny priklad na routovanej sieti? Povedzme na miktotikoch?
Dakujem
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
JOFO
Post subject: RE: AirOS 5.5 final je von....  PostPosted: 12.04.2012 - 17:23 #98094
Majster


Joined: Jan 08, 2006
Posts: 2546

najjednoduchsi sposob ako posuvat VLANy po sieti je, ze si nad kazdym ifacom, cez ktory ma prechadzat VLANa vytvoris VLAN iface a nastavis pozadovany VLAN Id.
Napr. nech ether1 je uplink (ktory mas napr zaNATovany) a napr wlan1 je APcko na ktorom chces vytvorit HotSpot.
Takze prva vec je, ze si nad wlan1 vytvoris VirtualAP iface s nazvom napr HS1. Dalsi krok je vytvorenie VLAN iface. Takze nad ether1 si vytvoris VLAN iface s VLAN Id napr 32 s nazvom napr HotSpot1. Kedze chces poslat vsetko z Hotspotu cez VLAN 32 von, vytvoris si Bridge, do ktoreho das HS1 a HotSpot1. Tot vsjo. Na uplinku budes mat okrem beznych netagovanych NATovanych dat aj VLAN 32, ktora ide mimo NATka. Tu si mozes na dalsom routri spracovat ako chces. Napr pustis captive portal a dhcp a mas zaklad hotspotu.
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
marsl
Post subject: RE: AirOS 5.5 final je von....  PostPosted: 12.04.2012 - 17:44 #98095
Basic


Joined: Dec 08, 2006
Posts: 401

JOFO wrote: ›najjednoduchsi sposob ako posuvat VLANy po sieti je, ze si nad kazdym ifacom, cez ktory ma prechadzat VLANa vytvoris VLAN iface a nastavis pozadovany VLAN Id.
Napr. nech ether1 je uplink (ktory mas napr zaNATovany) a napr wlan1 je APcko na ktorom chces vytvorit HotSpot.
Takze prva vec je, ze si nad wlan1 vytvoris VirtualAP iface s nazvom napr HS1. Dalsi krok je vytvorenie VLAN iface. Takze nad ether1 si vytvoris VLAN iface s VLAN Id napr 32 s nazvom napr HotSpot1. Kedze chces poslat vsetko z Hotspotu cez VLAN 32 von, vytvoris si Bridge, do ktoreho das HS1 a HotSpot1. Tot vsjo. Na uplinku budes mat okrem beznych netagovanych NATovanych dat aj VLAN 32, ktora ide mimo NATka. Tu si mozes na dalsom routri spracovat ako chces. Napr pustis captive portal a dhcp a mas zaklad hotspotu.


Skor ma zaujima momentalne ako setrit verejne IP.

Ak chcem dat uzivatelovi na locu M5 verejnu IP priamo z DHCP. Aky bude postup ak dajme tomu ze verejne Ip mam na RB0. K Rocket sektoru sa musim dostat dajme tomu cez RB1, R21 RB3 - Kde napr. RB1 a RB2 bude spojene cez AP-station z RB2 cez eth na RB3 kde opat cez Eth na Rocket. Klient sa pripaja na rocket?

Edit.
Uz som to vyskusal a asi aj pochopil.

Na
RB0 kde je verejna IP napr na eth0, vytvorim vlan1 s id32, a vytvorim bridge etho a vlan1, dalev vytvorim vlan2 s id32 na wlan1 a hodim tiez do bridgu s vlan1 a eth0.

Na RB1 vytvorim na wlan2 vlan3 a dam do bridgu vlan3 a wlan2 s id 32. dalej vytvorim vlan4 s id32 pod wlan3 a vlan4 s id 32 dat opat do bridgu s vlan3...

A takto postupujem az k locu M5 kde nastavim ze eth0 ma byt vo vlane s id 32 a ak som to pochopil tak zakaznik dostane verejnu ip s RB0..

je to tak?


Last edited by marsl on 12.04.2012 - 18:01; edited 1 time in total
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
pedro4444
Post subject: RE: AirOS 5.5 final je von....  PostPosted: 12.04.2012 - 17:59 #98096
Ucen


Joined: Júl 15, 2011
Posts: 762

ale ak riesis len verejnu ip tak konkretnu verejnu ip adresu bud naroutuj priamo na konkretne loco, alebo nanatuj... uz na tebe ktore riesenie sa ti paci...
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
marsl
Post subject: RE: AirOS 5.5 final je von....  PostPosted: 12.04.2012 - 18:04 #98097
Basic


Joined: Dec 08, 2006
Posts: 401

pedro4444 wrote: ›ale ak riesis len verejnu ip tak konkretnu verejnu ip adresu bud naroutuj priamo na konkretne loco, alebo nanatuj... uz na tebe ktore riesenie sa ti paci...


Natovanie verejnych IP je hlupost podla mna... Lebo zakaznik ma loklanu Ip ktora sa "tvari" ako verejna... a ked mam na M5 narotuovat verejnu IP tak aby ju mal zakaznik az na PC, routry je to dost plytvanie..

Ale takto cez vlany ako som to pochopil, to bude pekne elegantne...
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website ICQ Number 
Reply with quote Back to top
midnight_man
Post subject: RE: AirOS 5.5 final je von....  PostPosted: 12.04.2012 - 18:07 #98098
Majster


Joined: Feb 14, 2011
Posts: 2530

Takže keď to zhrniem:
New: Low TX power mode support for all M series models
-konečne na menšie vzdialenosti nebude signal -38

- Fix: Configuration change causes device with a long uptime to lock up
hura....nebudeme musieť rebootovať pred zmenou nastaveni (dufam)

- Improvement: AirMax performance in large PtMP networks
Tak na toto som zvedavý Rolling Eyes

- Improvement: Report Horizontal / Vertical antenna instead of "Chain 0 / Chain 1"
konečne budem vedieť čo je ktorý
Laughing
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
Display posts from previous:     
All times are GMT
Post new topic Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
Page 1 of 4 1234 >
Jump to:  

Powered by PNphpBB2 © 2003-2005 The PNphpBB Group
Credits

(C) SKFree 2002-2010: Powered by POSTNUKE. Môžete prebera? naše správy vo formáte XML(RSS)